Kindermishandeling - informatie voor jongeren

Wist je dat kindermishandeling in Nederland meer dan 119.000 keer per jaar voorkomt? Dat betekent dat gemiddeld in iedere schoolklas iemand zit die wordt mishandeld. Heb je het gevoel dat iemand in je omgeving wordt mishandeld? Of heb je zelf te maken met een onveilige situatie? Lees hier wat je kunt doen.

Vormen van  kindermishandeling

Er zijn veel verschillende vormen van kindermishandeling:

  • Verwaarlozing. Als kinderen altijd alles alleen moeten doen. Of als de ouders nooit aandacht voor hen hebben? Of als ze lichamelijk verwaarloosd worden.
  • Geweld. Als kinderen geslagen of geschopt worden door hun ouders. Of als ouders vaak tegen hun kind schreeuwen of altijd zeggen dat het dom is.
  • Huiselijk geweld. Als kinderen getuige zijn van huiselijk geweld is dat ook een vorm van kindermishandeling.
  • Seksueel misbruik. Als een volwassene een kind dwingt om seksueel contact te hebben. Dit contact kan verschillende vormen hebben.

Signalen van kindermishandeling

Signalen die kunnen wijzen op kindermishandeling kunnen zijn: stil en teruggetrokken gedrag, of juist heel druk gedrag. Schrikken van aanrakingen, of vaak verwondingen hebben. Ook een onverzorgd uiterlijk: vieze, kapotte kleren en ongewassen haren en lichaam. Ook als het huisdier niet goed behandeld of verwaarloosd wordt, kan dat een teken zijn dat het niet goed gaat in het gezin. Of ouders die schreeuwen tegen hun kind, of vaak negatieve dingen zeggen over hun kind.

Dit is wat je kunt doen

  • Ga na wat je hebt gezien. Ga voor jezelf na waarom je het gevoel hebt dat er iets aan de hand is. Wat heb je gezien? Wanneer? En hoe vaak?
  • Praat erover met een vriend(in), een klasgenoot die je vertrouwt. Of je ouders of een docent op school. Vaak ben je niet de enige die iets heeft gemerkt.
  • Praat met een hulpverlener. Zonder dat je meteen groot alarm slaat, kun je ook praten met iemand die in zijn/haar werk te maken heeft met jongeren. Bijvoorbeeld een docent op school. Of een huisarts.
  • Bel met met een hulpverlener van Veilig Thuis Flevoland.

Wat gebeurt er als je belt?

Je kunt Veilig Thuis bellen voor advies of hulp. Je krijgt een medewerker aan de lijn, die goed naar je verhaal luistert. Deze medewerker zet je verhaal op een rij, beantwoordt vragen en geeft advies. Ook kijkt de medewerker samen met jou welke hulp er nodig is. Als je wilt of als dat nodig is, kun je anoniem blijven.

Veilig Thuis is altijd bereikbaar

Je kunt altijd bellen. Zeven dagen per week, 24 uur per dag. Veilig Thuis is te bereiken via het landelijke telefoonnummer 0800 2000 (gratis). Je wordt dan doorverbonden met jouw regio.

Zelf te maken met geweld?

Misschien heb je zelf te maken met geweld in je eigen huis? Bedenk dan dat we er voor jou zijn. Bij Veilig Thuis luisteren we naar je, geven advies, of brengen je in contact met een hulpverlener. Je komt in contact met ervaren mensen die de situatie begrijpen en je verder kunnen helpen.

Meer informatie

Wil je meer weten over kindermishandeling? Kijk dan eens op www.vooreenveiligthuis.nl of www.kindermishandeling.nl. Of bekijk de filmpjes van kinderen die kindermishandeling hebben ervaren op de website van Het Klokhuis

 

Een vermoeden van kindermishandeling? Praat erover!