Vrouwelijke Genitale Verminking (VGV)

In sommige culturen of religies is het gebruikelijk om meisjes en vrouwen te besnijden. Hierbij worden de uitwendige geslachtsorganen (schaamlippen en clitoris) gedeeltelijk of compleet weggesneden. Voor deze ingreep is geen medische reden. Alle vormen van meisjes- en vrouwenbesnijdenis worden daarom wereldwijd beschouwd als een schending van mensen-, vrouwen- en kinderrechten. In Nederland zijn ze daarom strafbaar.

Meisjes- en vrouwenbesnijdenis wordt ook wel Vrouwelijke Genitale Verminking (VGV) genoemd. Meisjesbesnijdenis is er in verschillende gradaties. Het varieert welk deel van de geslachtsorganen verminkt wordt, en de mate waarin. Dit is afhankelijk van lokale gebruiken en de wens van de ouder(s). Ook hangt het af van diegene die de besnijdenis uitvoert.

Besnijdenis bij kinderen

Als meisjes worden besneden, beschouwt de wet dit als een bijzondere vorm van kindermishandeling. Ook in de rechtbank wordt hier zo mee omgegaan. Er is specifieke hulpverlening voor ouders en meisjes die te maken hebben met (dreiging van) meisjesbesnijdenis.

Feiten

  • VGV treft 100 tot 140 miljoen meisjes en vrouwen in de wereld.
  • De WHO en Unicef spreken over 3 miljoen meisjes per jaar die het risico lopen genitaal verminkt te worden.
  • Het komt voor in 28 Afrikaanse landen en bij bevolkingsgroepen in een beperkt aantal landen in het Nabije Oosten en in Azië (bijvoorbeeld in Indonesië, Jemen en Koerdisch Irak).
  • In Somalië, Djibouti en Noord-Soedan wordt veelal de meest ingrijpende vorm: infibulatie toegepast.

Meer informatie

Wil je meer weten over VGV? Op www.meisjesbesnijdenis.nl vind je meer informatie.

Je kunt bij Veilig Thuis Flevoland terecht voor advies en informatie over VGV, via telefoonnummer 088 - 222 05 00.