Eerder in consult met 'dokter veiligheid'

In het laatste nummer van Kinderarts en Samenleving vertelt Annemieke van der Bas, vertrouwensarts bij Veilig Thuis Flevoland (onderdeel van Blijf Groep), wat de meerwaarde is van de verbeterde meldcode. "In de nieuwe situatie betekent melden dat je als arts op dat moment de expertise van Veilig Thuis erbij haalt. En dat je samen gaat werken aan veiligheid."

 

Veilig Thuis zal bij een melding niet langer de zaak van de arts overnemen en onderzoek gaan doen. Van der Bas: "We spreken eerst af wie de regie heeft. Het kan bijvoorbeeld heel goed zijn dat de arts zelf de hulp organiseert."

 

Annemieke van der Bas is enthousiast over de verbeterde meldcode. "De meerwaarde is dat je elkaars expertise versterkt. Als vertrouwensartsen hebben wij meer verstand van veiligheid. Wij kunnen inschatten hoe bedreigend een situatie is en voorwaarden opstellen om een veilige situatie te creeren. Maar daar hebben we wel de input van de arts voor nodig. Die heeft niet alleen zijn eigen expertise, maar kent ook de omstandigheden en de personen beter."

 

Lees hier het volledige artikel "Eerder in consult met 'dokter veiligheid'